The S Block Elements – Multiple Choice Questions

Q1. The alkaline earth metals which do not give colour to flame is:

  1. Mg
  2. Ca
  3. Sr
  4. Ba

Answer :- (1)

Q2. Heating limestone at a temperature of 1070 K we get:

  1. Slaked lime
  2. Quick Lime
  3. Plaster of Paris
  4. CaCO3

Answer :- (4)

Q3. In Castner Kellner cell:

  1. Hg is cathode and carbon is anode
  2. Hg is anode and carbon is cathode
  3. Hg is cathode and anode
  4. Carbon is anode and cathode

Answer :- (1)

Q4. Strongest reducing agent among the following is:

  1. Li
  2. K
  3. Na
  4. Cs

Answer :- (1)

Q5. Alkali metals are powerful reducing agent because:

  1. These are metals
  2. These are monovalent
  3. Their ionic radii are large
  4. Their ionization potentials are low

Answer :- (1)

Q6. BeCl2 exists as a polymer in:

  1. Liquid state
  2. Vapour state
  3. Solid state
  4. All the states

Answer :- (3)

Q7. Sodium reacts with water more vigorously than lithium because:

  1. It has a higher atomic weight
  2. It is more electropositive
  3. It is more electronegative
  4. It is a metal

Answer :- (2)

Q8. Sodium metal can be stored under:

  1. Benzene
  2. Alcohol
  3. Water
  4. Kerosene

Answer :- (4)

Q9. Be can show coordination number four while other members show a value of six. This is because of:

  1. Small size of Be
  2. Non availability of d orbitals in Be
  3. Availability of d orbitals in Be
  4. High ionization enthalpy of Be

Answer :- (3)

Q10. Be and Al form chlorides which are:

  1. Lewis acids
  2. Lewis bases
  3. Arrhenius acids
  4. Bronsted Lowry acids

Answer :- (1)

Q11. What causes cakes and pastries to be light and fluffy:

  1. Sodium carbonate
  2. Caustic Soda
  3. Baking soda
  4. Sodium chloride

Answer :- (3)

Q12. We can get beryllium hydride by:

  1. Treating Be with H2
  2. Treating BeCl2 with LiAlH4.
  3. Treating BeCl2 with H2
  4. Treating Be with LiAlH4.

Answer :- (2)

Q13. Property of the alkaline earth metals that increases with their atomic number is:

  1. Ionization energy
  2. Solubility of their hydroxides
  3. Solubility of their sulphates
  4. Electro-negativity

Answer :- (2)

Q14. Beryllium hydride is a —— compound.

  1. Covalent
  2. Ionic
  3. Electrovalent
  4. Polar

Answer :- (3)

Q15. Ionisation potential of alkaline earth metal is:

  1. Less than alkali metals
  2. Same as that of alkali metals
  3. More than alkali metals
  4. Equal to zero group elements

Answer :- (3)

Q16. Be shows difference in properties as compared to rest of the members of its group because of:

  1. Small size
  2. High ionization enthalpy
  3. Non availablilty of d orbitals
  4. All the above

Answer :- (4)

Q17. When CaCO3 is treated with HCl, a colourless odourless gas is evolved. The gas is:

  1. CaO
  2. CaCO2
  3. CO2
  4. O2

Answer :- (2)

Q18. Which one of the following alkaline earth metal sulphates has its hydration enthalpy greater than its lattice enthalpy?

  1. CaSO4
  2. BeSO4
  3. BaSO4
  4. SrSO4

Answer :- (2)

Q19. Chalk is:

  1. CaCO3
  2. CaO
  3. Ca(OH)2
  4. CaOCl2

Answer :- (1)

Q20. An element having configuration 1s22s22p63s23p64s1 will form:

  1. Acidic oxide
  2. Basic oxide
  3. Neutral oxide
  4. Amphoteric oxide

Answer :- (2)

Q21. Potassium when heated strongly in oxygen forms:

  1. KO2
  2. K2O2
  3. K2O
  4. KO

Answer :- (1)

Q22. Pure NaCl is obtained by the process of:

  1. Sublimation
  2. Crystallization
  3. Magnetic separation
  4. Chromatography

Answer :- (2)

Q23. Be and Mg do not react with water. This is because of:

  1. High ionization enthalpy
  2. Formation of protective oxide layer
  3. High electron gain enthalpy
  4. High enthalpy of atomization

Answer :- (2)

Q24. BeSO4 is water soluble while CaSO4 is not. This is because of:

  1. High lattice enthalpy of BeSO4
  2. High hydration enthalpy of BeSO4
  3. High hydration enthalpy of CaSO4
  4. Low hydration enthalpy of BeSO4

Answer :- (2)

Q25. The element which show radioactivity is:

  1. Mg
  2. Sr
  3. Ba
  4. Ra

Answer :- (4)

Q26. Be and Al compounds are largely covalent because of:

  1. High ionization enthalpy
  2. High charge density
  3. Low charge density
  4. Low ionization enthalpy

Answer :- (2)

Q27. A solution of sodium in liquid ammonia is strongly reducing due to the presence of:

  1. Sodium atoms
  2. Sodium amide
  3. Sodium hydride
  4. Ammoniated electrons

Answer :- (4)

Q28. Magnesium when heated in the atmosphere of nitrogen gives nitride. The formula of nitride is:

  1. MgN
  2. Mg3N2
  3. Mg3N
  4. Mg2N

Answer :- (4)

Q29. The general electronic configuration of the outermost orbit in the case of alkaline earth metal is:

  1. ns2
  2. ns2np1
  3. ns2np4
  4. ns1

Answer :- (1)

Q30. Chlorophyll contains:

  1. Ca
  2. Mg
  3. Na
  4. K

Answer :- (2)

Q31. Milk of lime reacts with chlorine to produce:

  1. Bleaching powder
  2. Gypsum
  3. Quick lime
  4. Slaked lime

Answer :- (1)

Q32. Strongest reducing agent among the following is:

  1. Li
  2. K
  3. Na
  4. Cs

Answer :- (1)

Q33. Alkali metals are powerful reducing agent because:

  1. These are metals
  2. These are monovalent
  3. Their ionic radii are large
  4. Their ionization potentials are low

Answer :- (4)

Q34. Which of the following is kept under kerosene:

  1. Sodium
  2. Lithium
  3. Rubidium
  4. Cesium

Answer :- (1)

Q35. Solubility of s block halides in water depends upon:

  1. Ionization energy of metal
  2. Lattice energy of compound
  3. Hydration energy of ions
  4. Both 2 and 3

Answer :- (4)

Q36. Which alkali metal does not exhibit photoelectric effect:

  1. Lithium
  2. Sodium
  3. Potassium
  4. Cesium

Answer :- (1)

Q37. Alkali metals reacts with water to form:

  1. Oxides
  2. Peroxides
  3. Superoxides
  4. Hydroxides

Answer :- (4)

Q38. Li shows difference in properties than rest of the members of its group but shows similarities with:

  1. Be
  2. Al
  3. Mg
  4. Ca

Answer :- (1)

Q39. The formula of bleaching powder is:

  1. CaCl2.2H2O
  2. CaOCl2
  3. Ca(OCl)2.H2O
  4. CaSO4.2H2O

Answer :- (2)

Q40. Carbonates of alkali and alkaline earth metals differ in:

  1. Stability
  2. Lattice enthalpy
  3. Solubility
  4. All the above

Answer :- (4)

Leave a Comment