STRUCTURE OF THE ATOM MCQ

Question 1. Cathode rays are deflected by :

  • (a) electric field only
  • (b) electric and magnetic field
  • (c) magnetic field only
  • (d) none of these

Answer :-  1. (b) electric and magnetic field

Question 2. In a sodium atom (atomic number = 11 and mass number = 23) and the number of neutrons is

  • (a) equal to the number of protons
  • (b) less than the number of protons
  • (c) greater than the number of protons
  • (d) none of these

Answer :-  2. (c) greater than the number of protons

Question 3. The Balmer series in the spectrum of hydrogen atom falls in

  1. (a) ultraviolet region
  2. (b) visible region
  3. (c) infrared region
  4. (d) none of these

Answer :-  3. (b) visible region

Question 4. The idea of stationary orbits was first given by

  1. (a) Rutherford
  2. (b) J.J. Thomson
  3. (c) Niels Bohr
  4. (d) Max Planck

Answer :-  4. (c) Niels Bohr

Question 5. The orbital with n = 3 and l = 2 is ,

  1. (a) 3s
  2. (b) 3p
  3. (c) 3d
  4. (d) 3j

Answer :-  5. (c) 3d

Question 6. The outermost electronic configuration of manganese (at. no. = 25) is

  1. (a) 3d5 4s2
  2. (b) 3d6 4s1
  3. (c) 3d74s°
  4. (d) 3d6 4s2

Answer :-  6. (a) 3d5 4s2

Question 7. The energy needed to remove a single electron (most loosely bound) from an isolated – gaseous atom is called

  1. (a) ionisation energy
  2. (b) electronegativity
  3. (c) kinetic energy
  4. (d) electron affinity

Answer :-  7. (a) ionisation energy

Question 8. The maximum number of electrons in a sub-shell is given by the equation

  1. (a) n
  2. (b) 2n
  3. (c) 2l – 1
  4. (d) 2l + 1

Answer :-  8. (d) 2l + 1

Question 9. If the value of azimuthal quantum number is 2, what will be the values for magnetic quantum number?

  1. (a) 2
  2. (b) 3
  3. (c) 4
  4. (d) 5

Answer:  9. (d) 5

Leave a Comment