States of Matter MCQ

Question 1. For one mole of a gas, the ideal gas equation is

  • (a) PV = 1/2RT
  • (b) PV = RT
  • (c) PV = 3/2RT
  • (d) PV = 5/2 RT

Answer:  1. (b) PV = RT

Question 2. The average kinetic energy of the gas molecule is

  • (a) inversely proportional to its absolute temperature
  • (b) directly proportional to its absolute temperature
  • (c) equal to the square of its absolute temperature
  • (d) All of the above

Answer:  2. (b) directly proportional to its absolute temperature

Question 3. Which of the following is the correct mathematical relation for Charles law at constant pressure?

  • (a) VαT 
  • (b) Vαt.
  • (c) Vα1/T
  • (d) all of above

Answer:  3. (a) VαT

Question 4. At constant temperature, the pressure of the gas is reduced to one-third, the volume

  • (a) reduce to one-third
  • (b) increases by three times
  • (c) remaining the same
  • (d) cannot be predicted

Answer:  4. (b) increases by three times

Question 5. With rise in temperature, the surface tension of a liquid

  • (a) decreases
  • (b) increases
  • (c) remaining the same
  • (d) none of the above

Answer:  5. (a) decreases

Question 6. Viscosity of a liquid is a measure of

  • (a) repulsive forces between the liquid molecules
  • (b) frictional resistance
  • (c) intermolecular forces between the molecules
  • (d)none of the above

Answer:  6. (b) frictional resistance

Question 7. The cleansing action of soaps and detergents is due to

  • (a) internal friction
  • (b) high hydrogen bonding
  • (c) viscosity
  • (d) surface tensions

Answer:  7. (d) surface tensions

Question 8. The compressibility factor, z for an ideal gas is

  • (a) zero
  • (b) less than one
  • (c) greater than one
  • (d) equal to one

Answer:  8. (d) equal to one

Question 9. Which of the following gases will have the lowest rate of diffusion?

  • (a) H2 
  • (b) N2 
  • (C) F2 
  • (d) O2

Answer:   9. (c) F2 

Leave a Comment