RULES OF MOTION – QUESTION ANSWER PART – 2

1. Why do we beat the pole to blow dust particles of dusty blankets?
Answer –
This pause is done due to inertia.

2. Why does a rupee coin on a circling table rise in a tangent direction?
Answer –
This motion is due to the inertia of the direction.

3. Why do the fan’s petals continue for a while even after the power is turned off?
 Answer – This motion is caused by inertia.

4. Is the body moving at the same velocity in equilibrium 

Answer – Yes, in translational motion, F = 0 for equilibrium m Δ vΔ t= F = 0 ie Δv = 0 for
which either the object is in a resting state or is moving at the same velocity.

5. Should big brakes be applied to stop the running cycle or small?
Answer –
As long as the response does not change, the friction force does not depend on the contact area, so whether the brakes are small or big, the friction force remains the same.

6. A bus in which the passengers are traveling takes a sudden turn at the turn, so why do the passengers fall outwards?
 Answer – This motion is due to the inertia of the direction.

7. Will a person who is firing bullets from a gun experience a tremor in the back?
Answer –
Yes, this is due to the law of linear momentum conservation.

8. Why does a swimmer push water backward?
Answer –
According to Newton’s third law of motion to receive a forward push.

9. Can a body in equilibrium be in equilibrium? Why?
Answer –
No, internal forces cannot generate momentum in anybody.

10. Why does a player run away before jumping?
 Answer – Due to the inertia of motion.

11. A person is standing motionless on frictionless ice in the middle of a frozen pond, how will he reach the shore?
Answer –
By throwing whatever object he will have in the opposite direction.

12. What is the name of the force exerted when the projectile rocket crosses the gravitational force of the Earth?
 Answer – Reaction force, also known as protrusion force.

13. Equal in magnitude for each action, but one in the opposite direction. . . . . . . . . . it occurs.
 Answer – reaction

14. What will be the unit of impulse?
 Answer – Newton × second

15. Force – is equal to the area between the time graph and the time axis.
Answer –
Impulse.

16. Why does a rocket have a conical shape?
 Answer – The rocket is conical shaped to reduce the friction of the atmosphere.

17. What is an action reaction?
 Answer – The pair of forces applied by Newton’s third law is called action-reaction.

18. What is the value of force impulse equal to? Write its formula
 Answer – Force impulse

= change in momentum or F.Δt = ΔP = mΔv

19. Rocket speed is under which law of motion of Newton?
 Answer – The third rule, which we know from the verb-reaction rule.

20. A ball is tossed into the air. Is its momentum preserved when the ball is in the air? If not, then why not?
 Answer – Its momentum due to gravity and friction of air is not preserved due to the constant speed decrease.

21. If the friction angle is 30 °, then what is the static friction count?
 Answer – μ s = tan 30 ° = 1 / √3

22. What factors depend on the coefficient of friction between the two planes?
Answer –
Humidity, nature of the floors, cleanliness of the floors, heating.

23. What is the angular velocity (radians/second) of a minute clock needle of a hand?
 Answer – π / 1800

24. Two particles of equal mass are moving at the same speed on circular paths of radius r 1 and r 2 , the ratio of their centripetal forces will be.
Answer –1 / r 2

Leave a Comment