Organic Chemistry – Multiple Choice Questions

Q1. The IUPAC name of CH2=CHCHOH-CH2CHO is:

  1. 3-Hydroxy-pent-4-ene-1-al
  2. 3-Hydroxy-2-pentenal
  3. 2-Hydroxy-3-pentenal
  4. 3-Hydroxy-2-pentenal

Answer :- (1)

Q2. Separation of mixture into a thin layer of adsorbent is known as:

  1. Column Chromatography
  2. Adsorption chromatography
  3. Partition chromatography
  4. Thin layer chromatography

Answer :- (4)

Q3. A pale yellow precipitate soluble in ammonium hydroxide solution indicates the presence of:                 

  1. Bromine
  2. chlorine
  3. Phosphorus
  4. Iodine

Answer :- (1)

Q4. Benzene and toluene can be separated by:

  1. Simple distillation
  2. Fractional distillation
  3. Filtration
  4. Evaporation

Answer :- (2)

Q5. Write the IUPAC name of the compound  CH2=CH-CN:

  1. 1,2-Ethanedial
  2. 2-Propenenitrile
  3. 3-Propenenitrile
  4. Propenenitrile

Answer :- (2)

Q6. Nitration of benzene is:

  1. Nucleophilic substitution reaction
  2. Nucleophilic addition reaction
  3. Electrophilic substitution reaction
  4. Free radical substitution reaction

Answer :- (3)

Q7. CH3Cl gives CH3+ + Cl is a:

  1. Linear cleavage
  2. Homolytic cleavage
  3. Heterolytic Cleavage
  4. None of these

Answer :- (4)

Q8. Alkyl groups directly attached to the positively charged carbon stabilize the carbocations due to:

  1. Isomerism
  2. Chirality
  3. Inductive and hyperconjugation effect
  4. Resonance effect

Answer :- (3)

Q9. Impure sample of Naphthalene can be purified by:

  1. Chromatography
  2. Sublimation
  3. Distillation
  4. Crystallisation

Answer :- (2)

Q10. Which of the following group have highest +I effect?

  1. -CH3
  2. –CH(CH3)2
  3. -C2H5
  4. -C(CH3)3

Answer :- (4)

Q11. One molecule of water adds to alkynes on warming with mercuric sulphate and dilute sulphuric acid to form:

  1. Carbonyl compound
  2. Propane
  3. Isopropyl free radical
  4. Ethyl free radical

Answer :- (1)

Q12. One of the electrons of the shared pair in a covalent bond goes with each of the bonded atoms in case of:

  1. Displacement reactions
  2. Heterolytic cleavage
  3. Homolytic cleavage
  4. Optical isomerism

Answer :- (3)

Q13. Pentane , isopentane and neopentane is a type of:

  1. Position isomerism
  2. Geometrical isomerism
  3. Chain isomerism
  4. Optical isomerism

Answer :- (3)

Q14. Detection of nitrogen, sulphur, halogens and phosphorus in an organic compound is done by:

  1. Victor-meyer test
  2. Lassaignes test
  3. Dumas method
  4. Metal-carbon test

Answer :- (2)

Q15. In case both nitrogen and sulphur is present in an organic compound with sodium fusion extract a blood red colour is formed that is of:

  1. Ammonium phosphomolybdate
  2. ferric thiocyanate
  3. Ferriferrocyanide
  4. Ammonium molybdate

Answer :- (2)

Q16. Three steps in halogenation reaction are:

  1. Initiation,propagation and termination
  2. Initiation,propagation and substitution
  3. Initiation,propagation and combustion
  4. Initiation,propagation and oxidation

Answer :- (1)

Q17. The process of separation of solid organic compounds is known as:

  1. Differential extraction
  2. Crystallisation
  3. Sublimation
  4. Distillation

Answer :- (2)

Q18. A compound when treated with sodium peroxide and the solution is boiled with nitric acid and then treated with ammonium molybdate is the test for:

  1. Phosphorus
  2. Halogen
  3. Nitrogen
  4. Sulphur

Answer :- (1)

Q19. Distance moved by the substance from the base line to the distance moved by the solvent from the base line is known as the:

  1. Df value
  2. Rf value
  3. Tf value
  4. Hvalue

Answer :- (2)

Q20. The number of isomers possible for a disubstituted benzene are:

  1. One
  2. Two
  3. Three
  4. four

Answer :- (3)

Q21. Paper chromatography is a type of:

  1. Column chromatography
  2. Partition chromatography
  3. Adsorption chromatography
  4. Thin layer chromatography

Answer :- (2)

Q22. InCarius method of estimation of halogens, 250 mg of an organic compound gave 141 mg of AgBr. The percentage of bromine in the compound is (At. Mass Ag = 108; Br = 80)

  1. 24
  2. 36
  3. 48
  4. 60

Answer :- (1)

Q23. A reagent that brings an electron pair is known as:

  1. Nucleophile
  2. Electrophile
  3. Inductivity
  4. Conjugation

Answer :- (1)

Q24. This apparatus provides many surfaces for heat exchange between the ascending vapours and the descending condensed liquid.

  1. Round bottom flask
  2. Fractionating column
  3. Pipette
  4. Burette

Answer :- (2)

Q25. When a compound is heated with copper(ii) oxide it is the test for:

  1. Halogens
  2. Carbon
  3. Phosphorus
  4. Nitrogen

Answer :- (2)

Q26. The IUPAC name of CH3CH2O-CH2-CHOH-CH3 is:

  1. 2-Ethoxy-2-propanol
  2. 2-Ethoxy-3-propanol
  3. 3-Ethoxy-2-propanol
  4. 3-Ethoxy-3-propanol

Answer :- (3)

Q27. In sulphur estimation, 0.157 g of an organic compound gave 0.4813 g of barium sulphate. The percentage of sulphur in the compound is:

  1. 43%
  2. 34.04%
  3. 34%
  4. 42.10%

Answer :- (4)

Q28. C3H6O represents an aldehyde and a ketone is a type of:

  1. Functional group isomerism
  2. Position isomerism
  3. Chain isomerism
  4. Metamerism

Answer :- (3)

Q29. Rate of reaction of alkanes with halogens is:

  1. F2>Cl2> Br2> I2
  2. Cl2> Br2> I2>F2
  3. Cl2> Br2>F2> I2
  4. Br2> I2>F2>Cl2

Answer :- (1)

Q30. Compounds having the same molecular formula but different structures are classified as:

  1. Geometrical isomerism
  2. Optical isomerism
  3. Structural isomers
  4. Metamerism

Answer :- (3)

Q31. Pick the odd one out:

  1. Ammonium chloride
  2. Sodium chloride
  3. Camphor
  4. Napthalene

Answer :- (2)

Q32. This method is used to purify liquids having very high boiling points and those, which decompose at or below their boiling points.

  1. Fractional distillation
  2. Distillation under high pressure
  3. Distillation under reduced pressure
  4. None of these

Answer :- (3)

Q33. In Friedel crafts alkylation and acylation the attacking reagent is an:

  1. Radical
  2. Ionic species
  3. Electrophile
  4. Nucleophile

Answer :- (3)

Q34. Which one of the following is the strongest acid ?

  1.     CH3 COOH
  2.     ClCH2 COOH
  3.     Cl2CH COOH
  4.     Cl3CCOOH

Answer :- (4)

Q35. The intermediate formed in homolytic fission is :

  1. Free radicals
  2. Carbocation
  3. Carbanion
  4. Carbene

Answer :- (1)

Q36. To separate different fractions in petroleum industry we employ:

  1. Differential extraction
  2. Fractional Distillation
  3. Steam distillation
  4. Paper chromatography

Answer :- (2)

Q37. Write the IUPAC name of the compound  CH3CH=CH-CH2Br.

  1. 1-ene- bromobutane
  2. 1 bromobutane
  3. 1 bromobutyne
  4. 1 bromo–but- 2-ene

Answer :- (4)

Q38. Addition of dihydrogen to propyne forms:

  1. Ethanal
  2. Propene
  3. carbanion
  4. Carbocation

Answer :- (2)

Q39. An impure sample of aniline can be purified by carring out:

  1. Chromatigraphy
  2. Steam Distillation
  3. Steam purification
  4. Steam inhalation 

Answer :- (2)

Q40. Majority of the reactions of alkynes are the examples of:

  1. Displacement reactions
  2. Addition reaction
  3. Homolytic cleavage
  4. Optical isomerism

Answer :- (2)

Leave a Comment