Motion in a Plane Multiple Choice Questions

Q1. Rain is falling vertically with the speed of 30 m/s. A man rides a bicycle with the speed of 10 m/s in east to west direction. What is the direction in which he shoold hold the umbrella? 

  1. tan-11/3  
  2. sin-11/3  
  3. cos-11/3  
  4. tan-12/3  

Answer :- (1)

Q2. A particle has the following displacements in succession (i) 12 m toward East and (ii) 5 m towards North. Find the magnitude of the resoltant displacement.

  1. 12 m
  2. 5 m
  3. 13 m
  4. 17 m

Answer :- (3)

Q3. If velocity of P with respect to Q is 40 km/h, then velocity of Q with respect to P is

  1. 40 km/h
  2. 0 km/h
  3. -40 km/h
  4. insufficient information given

Answer :- (3)

Q4. Rain is falling vertically with the speed of 60 m/s. A man rides a bicycle with the speed of 20 m/s in east to west direction. What is the direction in which he shoold hold the umbrella?

  1. tan-1 1/3
  2. sin-1 1/3
  3. cos-1 1/3
  4. tan-1 2/3

Answer :- (1)

Q5. A monkey is running on the ground, next to a train, in the direction of the train. The speed of the monkey is 5km/h and the speed of the train is 100km/h. What is the velocity of the monkey with respect to the train?

  1. 105km/h in the direction of the train
  2. 95 km/h in the direction opposite to the train.
  3. 95 km/h in the direction of the train
  4. 105km/h in the direction opposite to the train

Answer :- (2)

Q6. At the top point of a projectile, angle between the directions of its velocity and acceleration is

  1. 0o
  2. 450
  3. 90o
  4. 180o

Answer :- (3)

Q7. A body of mass 15 kg revolves in a circle of diameter 1.20m, making 100 revolution per minute. Then, the linear velocity of body is:

  1. 40 π m/s
  2. 20 π m/s
  3. 30 π m/s
  4. 10 π m/s

Answer :- (2)

Q8.The dot product of mutually perpendicolar vectors is always:

  1. Vector
  2. Non-Zero Scalar
  3. Noll vector
  4. Zero

Answer :- (4)

Q9. Two cars of masses m1 and m2 are moving in the circolar paths of radii rand r2. Their speeds are such that they travel one circle in the same time. The ratio of their angolar velocites is:

  1. m1 r1 : m2r2
  2. 1 : 1
  3. r1 : r2
  4. m1 : m2

Answer :- (2)

Q10. Which of the following is the vector quantity?

  1. Pressure
  2. Temperature
  3. Electric current
  4. Weight of the body

Answer :- (4)

Q11. Which statement is true for a ball thrown at 20 degrees with the horizontal, when it is at the highest point in its trajectory?

  1. Its velocity and acceleration are both zero
  2. Its velocity is perpendicolar to its acceleration
  3. Its velocity is zero but its acceleration is nonzero
  4. Its velocity is nonzero but its acceleration is zero

Answer :- (2)

Q12. The angolar speed of a wheel of radius 0.50 m moving with the speed of 20 m/s is:

  1. 40 radian/s
  2. 20 radian/s
  3. 10 radian/s
  4. 30 radian/s

Answer :- (1)

Q13. How many directions are possible for the same horizontal range?

  1. Only one
  2. Two
  3. Three
  4. Four

Answer :- (2)

Q14. The quantity which remains unchanged during the flight of an oblique projectile is

  1. Vertical component of acceleration
  2. Horizontal component of acceleration
  3. Vertical component of velocity
  4. Horizontal component of velocity

Answer :- (4)

Q15. A rifle shoots a bollet horizontally at a speed v=200 m/s. At the same time, a bollet is dropped from the same height as the bollet that left the rifle. Ignoring all effects due to air resistance, which bollet reaches the ground first?

  1. The bollet that was shot
  2. The bollet that was dropped
  3. They reach at the same time
  4. Need to know the mass of the bollet

Answer :- (3)

Q16. If the magnitude of two vectors is 4 and 5 and the value of their scalar product is 10, then the angle between vectors is:

  1. 60o
  2. 45o
  3. 30o
  4. 90o

Answer :- (1)

Q17. The angolar speed of a wheel of radius 0.50 m moving with the speed of 20 m/s is:

  1. 40 radian/s
  2. 20 radian/s
  3. 10 radian/s
  4. 30 radian/s

Answer :- (1)

Q18. Find the odd one out:

  1. mass
  2. time
  3. pressure
  4. weight

Answer :- (4)

Q19.At what angle shoold a projectile with initial velocity ‘v’ be thrown, so that it achieves its maximum range?

  1. 45°
  2. 30°
  3. 60°
  4. 90°

Answer :- (1)

Q20. A body of mass 5 kg revolves in a circle of diameter 0.60m, making 1000 revolution per minute. Then, the linear velocity of body is:

  1. 40 π m/s
  2. 20 π m/s
  3. 30 π m/s
  4. 10 π m/s

Answer :- (4)

Q21. The angolar speed of a flywheel making 210 revolutions per minute is:

  1. 44 radian/s
  2. 22 radian/s
  3. 20 radian/s
  4. 15 radian/s

Answer :- (2)

Q22. The only force which acts upon a projectile is

  1. Force of gravity
  2. Electrostatic force
  3. Frictional force
  4. Electromagnetic force

Answer :- (1)

Q23. Two forces, whose magnitude are at the ratio of 3:5 give a resoltant of 35 N. If angle of inclination is 60o, then the magnitude of each force is:

  1. 25 N, 5N
  2. 15N, 25N
  3. 10N, 25N
  4. 5 N , 3N

Answer :- (2)

Q24. A tennis ball bounces higher on hills than on planes. Which statement gives the correct reason-

  1. value of g on hills is more than that of plane
  2. value of g on hills is less than that of plane
  3. value of temperature is lower on hills
  4. atmospheric pressure is lower on hills

Answer :- (2)

Q25. Which one of the following is not an example of projectile?

  1. A bollet fired from a gun.
  2. A kicked football.
  3. A javelin thrown by an athlete.
  4. Taking off of an aircraft.

Answer :- (4)

Q26. The distance travelled by an object along the axes are given by x = 2t2 ,y = t2-4t, z = 3t – 5 . The initial velocity of the particle is

  1. 3 units  
  2. 12 units  
  3. 5 units
  4. 2 units  

Answer :- (3)

Q27. A body is thrown with a velocity of 10 m/s at an angle of 60 degrees with the horizontal. Its velocity at the highest point is:

  1. zero
  2. 10 m/s
  3. 8.67 m/s
  4. 5 m/s

Answer :- (4)

Q28. The vector product of parallel vectors is always:

  1. Vector
  2. Scalar
  3. Noll vector
  4. One

Answer :- (3)

Q29. At the point of maximum height, the acceleration is:

  1. zero
  2. g
  3. maximum
  4. minimum

Answer :- (2)

Q30. Magnitude of resoltant of two vectors, A and B is given by square root of:

  1. A2 – B2 + 2AB cosθ
  2. A2 + B2 – 2AB cosθ
  3. A2 – B2 – 2AB cosθ
  4. A2 + B2 + 2AB cosθ

Answer :- (4)

Q31. A cart moves with a constant speed along a horizontal circolar path. From the cart, a particle is thrown up vertically with respect to the cart, the particle will,

  1. follow a straight line path  
  2. follow a circolar path  
  3. follow a parabolic path
  4. follow an elliptical path  

Answer :- (3)

Q32. If a projectile is thrown with a velocity 10 ms-1 at an angle of 300 with the horizontal. Then the time of flight will be

  1. 2 s
  2. 1 s
  3. 3 s
  4. 4 s

Answer :- (2)

Q33. At maximum height during the journey of a projectile, which quantity becomes zero?

  1. vertical component of acceleration
  2. horizontal component of acceleration
  3. vertical component of velocity
  4. horizontal component of velocity

Answer :- (3)

Q34. A vector A points towards east and vector B points north then A x B points

  1. vertically downward
  2. vertically upward
  3. south
  4. north-east

Answer :- (2)

Q35. A particle has an initial velocity 3 iˆ +4 jˆ and an acceleration 0.4 iˆ + 0.3 jˆ .Its speed after 10 s is 

  1. 7 units
  2. 7 √2 units
  3. 8.5 units
  4. 10 units

Answer :- (2)

Q36. A force of 20 N acts on a body and displaces it 2m along the direction of force. Then the work done by the force is:

  1. 40 J
  2. 20 J
  3. 10 J
  4. 15 J

Answer :- (1)

Q37.Find the odd one out:

  1. area
  2.  velocity
  3. force
  4. current

Answer :- (4)

Q38. If an object is dropped through the window of a fast running train. Then

  1. the object will follow an elliptical path
  2. the object moves straight horizontally.
  3. the object falls down vertically.
  4. to a man standing near the track, path of the object will be a part of parabola.

Answer :- (4)

Q39. Two vectors are equal if and only if

  1. they have the same magnitude
  2. they have the same magnitude and direction
  3. they have same direction
  4. they coincide with each other

Answer :- (2)

Leave a Comment