Inorganics and physical chemistry Question-answer / part-2

Now let’s study the following questions.

1. pH = pKa + log [alkali / acid] is known as what equation 

  Answer –  Henderson – Hasselbalch equation 

2. According to which rule the amount of all kinds of power in the world remains constant 

  Answer –  The first law of thermodynamics 

3. Heat flows from a hot object to a cold object The statement is true or false 

  Answer –  True 

4. State the second law of thermodynamics 

 Answer –  Heat cannot flow freely from cold to hot 

5. Whose statement is that “heat cannot flow independently from cold to hot”? 

  Answer –  Colosseum

6. State the statement of Thomas 

  Answer –  “Absorbing heat from the source in a complete cyclic change, it is impossible to convert it into full function without giving some of it to the heat absorber”

7. “It is impossible to build a heat engine based on a cyclic process that completely converts heat from a single object into a fully mechanical power without any change in the working structure” 

 Answer –  Max Planck 

8. The second law of thermodynamics is called the law of ……… 

 Answer –  Expenditure of power 

9. Tell the story of Calvin 

 Answer –  “No process is possible that results in the absorption of heat from a substance at the same temperature and its conversion into purely mechanical work.”

10. The part of the heat converted into heat by the jet from the heat absorbed by the machine is called the machine’s ……… 

 Answer –  Efficiency 

11. The work done during each cycle and the ratio of absorbed heat is called yantra ni ………. 

 Answer –  Efficiency

12. What is the efficiency formula of the machine? 

 Answer –  Efficiency of the machine = 1 – Q1 / Q2

13. Entropy is the _______ function of matter 

 Answer –  Avastha 

14. Depending on the initial state of the entropy system and _____ 

  Answer –  The final stage 

15. What is the meaning of heat dynamic function? 

  Answer –  S

16. Who can be held responsible for all the spontaneous actions seen in nature?

   Answer –  Entropy

17. When the system absorbs heat, the value of q ___ and delta S is ____?

  Answer –  Wealth, wealth 

18. When the system transfers heat, the value of q ___ and delta S is ____?

  Answer –  Debt, debt 

19. Entropy means the ratio of heat absorbed by the system in reverse to _____?

  Answer –  Absolute temperature 

20. What is the unit of entropy?

  Answer –  Calories per degree Kelvin 

21. Calories per degree Calvin says _______?

  Answer –  Entropy unit

22. If the entropy remains constant, such a change is called ______?

  Answer –  Time entropy change 

23. Is V2> V1 or P1> P2 when the isothermal expansion of air occurs and hence the value of delta S is _______?

   Answer –  Positive (+)

24. Is V2 <V1 or P1 <P2 when isothermal contraction of air and hence the value of delta S is _______?

   Answer –  Debt (-)

25. Is the entropy change _____ for the reverse isothermal process?

   Answer –  Zero 

26. The sum of the changes in the entropy of the system and the environment for the reversible process is: ______?

   Answer –  More than zero 

Leave a Comment