Inorganics and physical chemistry Question-answer / part-1

Now let’s study the following questions.

1. Aqueous solutions of electrolysis follow which rule 

Answer –  Ohm no 

2. When the current flows from the aqueous solution of the divider, the difference between the electric current between the two ends of the conductor and the ratio of the strength of the current flowing through it remains ……… This constant is called the electrically conductive conductor. 

Answer – Immovable, barrier 

૩. E/I = ?

Answer – R

4. I = E / R where I = ?, E = ?, R =? 

Answer –

  • I = Prevalence of current
  • E = difference of electric potential
  • R = conductor barrier 

5. The inverse of the specific barrier of the conductor is called the conductor .. 

Answer – Special conductivity 

6. What is the unit of specific conductivity 

Answer – / ohm cm 

7. Is the appropriate amount of specific conductivity 

Answer – Metallic carriers 

8. The specific conductivity depends on the solution … 

Answer – Concentration 

9. The higher the concentration of electrically divided solution, the higher its conductivity. 

Answer –  Increases 

10. Noun of equivalence 

Answer –  A v 

11. What is the unit of equivalence? 

Answer –  / ohm gram equivalent

12. State the formula of conductor 

 Answer –  Special conductivity * Equivalence 

13. What is the unit of specific conductivity 

 Answer –  / ohm cm 

14. What is the relationship between specific conductivity and molecular conductivity? 

Answer –  Molecular conductivity = specific conductivity * V

15. What is the unit of molecular conductivity? 

 Answer –  cm3 / ohm 

16. Each ion in aqueous solution of NaCl has a unit charge number .. 

 Answer – 

17. Each ion in the solution of MgSo4 has a unit charge of two units

 Answer – 

18. The conductivity of the solution is greater than the dilution of the solution 

  Answer –  Increases 

19. A mixed solution of salts with weak acids and its strong bases is an acidic buffer solution with a pH. 

  Answer –  Less than seven 

20. A mixed solution of salts with weak bases and its strong acids is a pH base buffer solution. 

  Answer –  More than seven 

21. PH area of ​​buffer solution of boric acid + borax 

  Answer –  6.8 to 9.2

22. PH area of ​​buffer solution of acetic acid + sodium acetate 

  Answer –  3.7 to 5.6

23. What is the pH of pure water? 

  Answer –  7.0 

24. The solution which resists the change in the pH of the solution by adding acid or bases is called ………..

 Answer –  Buffer solution 

25. Putting buffer solution in its pH gives ……… 

  Answer –  Not changing 

Leave a Comment