Environmental Chemistry – Multiple Choice Questions

Q1. Photochemical smog occurs in:

  1. Warm,dry and sunny climate
  2. Rainy climate
  3. Winter climate
  4. Frozen time

Answer :- (1)

Q2. Non-biodegradable wastes are  generated by thermal power plants which produces:

  1. Dioxygen
  2. Fly ash
  3. Sulphur trioxide
  4. Hydrogen peroxide

Answer :- (2)

Q3. Chemistry that deals with the study of the origin, transport, reactions, effects and facts of chemical species in the environment is known as:

  1. Archaeological Chemistry
  2. Forensic chemistry
  3. Pisiculture
  4. Environment chemistry

Answer :- (4)

Q4. Strategies that is of utmost importance for controlling environmental pollution is:

  1. Waste management
  2. Space management
  3. Do activities to create awareness
  4. Sharing space

Answer :- (1)

Q5. Presence of particulate matter in polluted air catalyses the oxidation of sulphur dioxide to:

  1. Dioxygen
  2. Nitric oxide
  3. Sulphur trioxide
  4. Hydrogen peroxide

Answer :- (3)

Q6. Presence of undesirable solid or gaseous particles in the air promotes:

  1. Sulphur pollution
  2. Tropospheric pollution
  3. Statospheric pollution
  4. Ozone depletion

Answer :- (2)

Q7. Which one is not correct for green house effect:

  1. Is due to high concentration of CO2 in atmosphere
  2. Is influenced by gases such as CH4, O3 and chlorofluorocarbons
  3. Would result in warming up of the earth
  4. Would result in rise in ocean level due to melting of polar ice caps.

Answer :- (4)

Q8. Clean water and highly polluted water have BOD:

  1. 5 ppm and 17 ppm respectively
  2. 6 ppm and 12 ppm respectively
  3. 7 ppm and 5 ppm respectively
  4. 7 ppm and 6 ppm respectively

Answer :- (1)

Q9. Fumes are obtained by:

  1. Evaporation of vapours in air
  2. Condensation of vapours during sublimation
  3. Combustion of Organic matter
  4. Grinding

Answer :- (2)

Q10. For the purpose of bleaching clothes in the laundry we use:

  1. H2O2
  2. H2SO4
  3. HCl
  4. HNO3

Answer :- (1)

Q11. Rain water has a pH of 5.6 due to presence of:

  1. H+ ions
  2. Lone pairs
  3. Chain pair
  4. Dot structure

Answer :- (4)

Q12. The main reason of ozone layer depletion is the release of:

  1. Smoke and fog
  2. Chlorofluorocarbons
  3. fire
  4. water

Answer :- (2)

Q13. Industrial solid wastes are sorted out as:

  1. Chemical and non-chemical wastes
  2. Biodegradable and non-degradable wastes
  3. Classified and non-classified wastes
  4. Proportion ans improportion wastes

Answer :- (2)

Q14. Acid rain is harmful for:

  1. human beings
  2. agriculture
  3. aquatic animals
  4. all of the above

Answer :- (4)

Q15. The process in which nutrient enriched water bodies support a dense plant population,which kills animal life by depriving it of oxygen is called as:

  1. Warm,dry and sunny climate
  2. Eutrophication
  3. Saponification
  4. Frozen time

Answer :- (2)

Q16. Earth is protected from UV radiation by a layer of:

  1. Ozone
  2. Nitrogen
  3. Carbon dioxide
  4. Oxygen

Answer :- (1)

Q17. The amount of oxygen required by bacteria to break down the organic matter present in a certain volume of a sample of water is called:

  1. BOD
  2. Iron
  3. Ammonia
  4. Sulphur

Answer :- (1)

Q18. Major contributors to acid rain are:

  1. HD
  2. Tritium
  3. SO2 and NO2
  4. Protium

Answer :- (3)

Q19. The lowest region of atmosphere in which the human being along with other organisms live is known as:

  1. Lithosphere
  2. Troposphere
  3. Stratosphere
  4. Ionosphere

Answer :- (2)

Q20. Stratospheric Pollution is caused due to:

  1. Photochemical smog
  2. Particulate
  3. Oxides of nitrogen
  4. Break down of Ozone

Answer :- (4)

Q21. Vehicles emit a major air pollutant i.e:

  1. Lead
  2. Iron
  3. Ammonia
  4. Sulphur

Answer :- (3)

Q22. The word smog is derived from:

  1. Smoke and fog
  2. smoke
  3. fire
  4. water

Answer :- (1)

Q23. Which one is a biodegradable pollutant?

  1. Lead compounds
  2. Mercuric salts
  3. Pesticides
  4. Domestic wastes

Answer :- (4)

Q24. Human excreta contains bacteria which causes gastrointestinal diseases are:

  1. Escherichia coli
  2. Staphylococcus
  3. Lactic acid bacillus
  4. Listeria

Answer :- (2)

Q25. Atmosphere traps the Sun’s heat near the earth’s surface. This is called:

  1. Global warming
  2. Acid rain
  3. Natural green house effect
  4. Biosphere

Answer :- (3)

Q26. In winter polar Stratospheric clouds provide surface on which chlorine nitrate formed get hydrolysed to form:

  1. Chlorine free radical
  2. Nitrate free radical
  3. Molecular chlorine
  4. Hypochlorous acid

Answer :- (1)

Q27. A synthetic toxic chemical with ecological repercussions is:

  1. Pesticides
  2. Tritium
  3. SO2 and NO2
  4. Protium

Answer :- (1)

Q28. Lead emitted by vehicles interferes with development of:

  1. White blood cells
  2. Platelets
  3. Red blood cell
  4. Kidney

Answer :- (4)

Q29. When acid from the atmosphere is deposited on the earth’s surface it is known as:

  1. Acid rain
  2. Acid water
  3. Sulphur water
  4. Nitrogen water

Answer :- (1)

Q30. Oxidation of ethene in the presence of ionic catalyst in aqueous medium produces:

  1. Hydrogen peroxide
  2. Ethyne
  3. Ethanal
  4. Methanal

Answer :- (4)

Leave a Comment