Chemical Bonding and Molecular Structure MCQ

Question 1. A co-ordinate bond is formed by:

  • (a)sharing of electrons contributed by both the atoms
  • (b)complete transfer of electrons
  • (c)sharing of electrons contributed by one atom only
  • (d) none of these

Answer:  1. (c) sharing of electrons contributed by one atom only

Question 2. The species CO, CNand N2are:

  • (a) isoelectronic
  • (b) having coordinated bond
  • (c)having polar bond
  • (d) having low bond energies

Answer:  2. (a) isoelectronic

Question 3. The axial overlap between the two orbitals leads to the formation of a:

  • (a) sigma bond
  • (b) pi bond
  • (c) multiple bond
  • (d) none of these

Answer: 3. (a) sigma bond

Question 4. In S0molecule, S atom is:

  • (a)sphybridized
  • (b) sp hybridized
  • (c) sphybridized
  • (d) d sphybridized

Answer:   4. (c) sphybridized

Question 5. A molecule or ion is stable if:

  • (a) Nb = Na
  • (b) Nb < Na
  • (c) Na < Nb
  • (d) Na – Nb = + ve

Answer:  5. (c) Na < Nb

Question 6. The molecule Ne2 does not exist because

  • (a) Nb > Na
  • (b) Nb = Na +
  • (c) Nb < Na
  • (d) None of these

Answer: 6. (b) Nb = Na +

Question 7. Which one is diamagnetic among NO+, NO and NO ?

  • (a)NO+
  • (b) NO
  • (c) NO
  • (d) None of these

Answer: 7. (a) NO+

Question 8. In sp3, sp2 and sp hybridized carbon atom, the p character is maximum in:

  • (a) sp3 
  • (b) sp2
  • (c) sp
  • (d) all of the above have same p-character

Answer: 8. (a) sp3

Question 9. Out of the following, intramolecular hydrogen bonding exists in:

  • (a) water
  • (b)H2
  • (c) 4-nitrophenol
  • (d) 2-nitrophenol

Answer:   9. (d) 2-nitrophenol

Leave a Comment