Motion in a Straight Line Multiple Choice Questions

Q1. Who discovered radioactivity? 

  1. Einstein
  2. Becquerel
  3. Newton
  4. C.V. Raman

Answer :- (2) Becquerel

Q2. _________ is known as the change in position of an object with respect to the background when the object is seen from two different positions.

  1. Parallax
  2. Base
  3. Oscillation
  4. Cesium

Answer :- (1) Parallax

Q3. The phenomenon of Photoelectric effect is used in

  1. Photocell
  2. Sonar
  3. Optical fibres
  4. Electron microscope

Answer :- (1) Photocell

Q4. According to Einstein’s theory, mass and energy are related as

  1. E = m c
  2. E = m/c2
  3. E = m/c
  4. E = mc2

Answer :- (4) E = mc2

Q5. Electromagnetic force is stronger than gravitational force by a factor of

  1. 1036
  2. 103
  3. 1010
  4. 100

Answer :- (1) 1036

Q6. Which scientist does not belong to Germany?

  1. Roentgen
  2. Hertz
  3. Werner Heisenberg
  4. Niels Bohr

Answer :- (4) Niels Bohr

Q7. Gravitational, weak nuclear, electromagnetic and strong nuclear forces are

  1. Classical physics
  2. Modern physics
  3. Fundamental forces
  4. Derived force

Answer :- (3) Fundamental forces

Q8. The wave nature of electrons is used in which of the following devices?

  1. Photocell
  2. Electron microscope
  3. Tokamak
  4. Aeroplane

Answer :- (2) Electron microscope

Q9. On which laws is the principle of rocket propolsion based?

  1. Newton’s law of gravitation
  2. Newton’s first law of motion
  3. Newton’s second and third laws of motion
  4. Laws of thermodynamics

Answer :- (3) Newton’s second and third laws of motion

Q10. Which force operates among the heavier elementary particles?

  1. Gravitational force
  2. Strong nuclear force
  3. Weak nuclear force
  4. Electromagnetic force

Answer :- (2) Strong nuclear force

Leave a Comment